TISKOVÁ ZPRÁVA HNUTÍ DUHA

ŠUMAVSKÁ KALAMITA NEKLESÁ, ROSTE, MŮŽE ZA TO VÍTR

Naproti tomu kůrovec klesá bez ohledu na kácení

úterý 17. října 2000

Varování odborníků, že chybný postup proti kůrovci na Šumavě bude mít za následek zničení podstatně větších ploch lesa větrem, potvrzují údaje o letošním množství polomů. Celkový objem kalamity se tedy nezmenšil. Zároveň se ukazuje, že k poklesu stavu kůrovce dochází na obou stranách hranice a zásahy správy národního parku tedy nejsou hlavní příčinou.

Správa národního parku začátkem října avizovala pokles stavu kůrovce. Na okraji ale ponechala dramatický nárůst kalamity větrné, která je přímým důsledkem kácení. Holosečné zásahy vytvářejí holiny, jež jsou dále rozšiřovány větrem, který poráží stromy na okrajích lesa. Větrná a kůrovcová kalamita proto představují spojité nádoby, je třeba je uvažovat jako celek. Do 11. září bylo v národním parku zpracováno 181.307 m3 polomů, o 20.000 kubíků více než za stejné období roku 1999. Protože větrné podzimní období teprve začíná, je možné, že kalamita překročí hodnoty loňského roku, který byl s 248.123 kubíky polomů za dobu existence parku rekordní.

Přitom letošní rok byl ve srovnání s loňským málo větrný.

Hnutí DUHA před holosečným kácením varovalo a doporučovalo cílené, diferencované zásahy proti jednotlivým ohniskům kůrovce.

Pozitivní skutečností je pokles těžby kůrovcem napadených stromů. Hlavní příčinou však není úspěšnost asanačních zásahů, nýbrž počasí. Kůrovec letos v důsledku méně příznivého počasí nestihl v nejvíce postižených oblastech vylétnout ve dvou generacích. Obdobné poznatky mají rovněž v jádrové zóně NP Bavorský les, kde se proti kůrovci nezasahuje - přesto zde letos došlo k poklesu jeho početnosti podobně jako na české straně.

kontakt: Jaromír Bláha, tel. 0602-440508




Zpět