INSPEKCE ZAČALA ŠETŘIT NEKVALIFIKOVANÉ ZÁSAHY PROTI KŮROVCI

čtvrtek 20. května 1999, 20:00 hodin

Šetření nekvalifikovaného postupu správy národního parku Šumava proti kůrovci zahájila dnes Česká inspekce životního prostředí. Při terénním ohledání konstatovala, že správa ponechala některá ohniska kůrovcové kalamity ve druhých zónách parku bez ošetření a umožnila tak jeho šíření.

Správa národního parku kvůli nedůslednému postupu nezasáhla proti některým ohniskům kůrovce v těsné blízkosti tzv. prvních zón, jindy zasáhla příliš pozdě. Namísto diferencovaného přístupu - likvidace malých ohnisek dříve, než se lýkožrout rozšíří - správa tato jádra kalamity ignorovala a kácela na místech, kde byl kůrovec rozšířen natolik, že vznikají masivní holiny. Ty potom způsobují rozsáhlé větrné polomy. Tento přístup tak přinesl více škod než užitku.

Tento postup zvýšil ohrožení kůrovcem některých tzv. prvních zón, nejcennějších částí národního parku (v řadě prvních zón, kde správa připravuje kácení, vůbec významnější napadení kůrovcem neprobíhá).

Strategie postupu proti kůrovci, kterou správa praktikuje, tak ztrácí smysl. Zatímco kácí napadené - a často již lýkožroutem opuštěné - stromy v nejcennějších porostech prvních zón, kde je možná přirozená obnova lesa, v zónách druhých asanaci zanedbává a kůrovec tak z labilních porostů vylétává.

Správa se chystá kácet unikátní pralesovité porosty prvních zón, ačkoli vědecká rada národního parku zde souhlasila s výjimečnými zásahy pouze v nepůvodních monokulturách na okrajích. Toto stanovisko se stalo rovněž podkladem pro souhlas ministra životního prostředí s kácením. Přesto jej správa porušuje. Řada dalších expertů, včetně ředitelů obou příslušných ústavů Akademie věd ČR a ministrova odborného grémia pro národní parky, požadovala zásahy z prvních zón vyloučit úplně.

ČIŽP se věcí zabývá z podnětu Hnutí DUHA.

kontakt: Jaromír Bláha, Hnutí DUHA, tel. 0602-966161