ŠUMAVA NA PRAHU NOVÉ KALAMITY? SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU BUDE MÍT PROBLÉMY S LIKVIDACÍ POLOMŮ

středa 21. dubna 1999

Značné problémy s asanací desítek tisíc kubických metrů dřeva, které od října leží na Šumavě, bude mít správa zdejšího národního parku. Pokud by se nepodařilo zlikvidovat pozůstatky loňské vichřice včas, hrozí propuknutí nové kůrovcové kalamity. Riziko nezvládnutí této akce dále prohlubuje nový záměr správy nasadit část pracovních sil ke kácení v prvních zónách parku.

Správa bezprostředně po říjnové vichřici udávala, že na Šumavě leží asi 50.000 kubíků dřeva. Podle kvalifikovaného odhadu Hnutí DUHA se reálná hodnota bude nyní pohybovat kolem 100.000 krychlových metrů, neboť první údaje se podle dosavadních zkušeností opakovaně ukazují jako značně podhodnocené a další polomy přibyly během zimy.

Aby zabránila kalamitě podobné těm, které vzniklých po vichřicích v letech 1984 a 1993, musí správa polomové dřevo asanovat (odkornit) dříve, než z něj začne vylétávat kůrovec. Značný objem polomů činí tento úkol velmi obtížným. Navíc jej dále ztěžuje letošní extrémní zima, která zabrání včasnému zahájení prací: postižené plochy jsou díky sněhu doposud nepřístupné.

Hrozbu nezvládnutí dále prohlubuje záměr správy letos masivně kácet rovněž v prvních zónách národního parku, kde byly doposud jakékoli zásahy vyloučeny. Rozdělení pracovních sil zabrání rychlému postupu při likvidaci polomů. Kácení v prvních zónách minulý týden přes doporučení řady odborníků i vlastního odborného grémia pro národní parky schválil ministr životního prostředí. Porušil tak i doporučení vědecké rady šumavského parku, která případné zásahy žádala omezit na "výjimečné" případy a lokality s nepůvodními porosty. Kužvartovo rozhodnutí ovšem toto kritérium nesplňuje.

Nejvíce polomů leží v místech, kde správa prováděla masivní holoseče během zásahů proti kůrovci ve druhých zónách parku. Hnutí DUHA volalo po diferencovaném přístupu k těmto lokalitám. Argumentovalo přitom mimo jiné právě rizikem větrných polomů.

kontakt: Jiří Koreš, Hnutí DUHA Šumava, tel. 0187-526487
Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, tel. 0602-966161