VĚTRNÁ KATASTROFA NA ŠUMAVĚ POTVRDILA ARGUMENTY ZASTÁNCŮ DIFERENCOVANÉHO POSTUPU PROTI KŮROVCI

úterý 3. listopadu 1998

Tisíce stromů, které minulou středu na Šumavě porazila vichřice, se staly obětí masivních, holosečných zásahů proti kůrovcové kalamitě. Potvrdily se tak nejčernější obavy oponentů, kteří při řešení kalamity prosazují diferencovaný postup.

Na Modravě, která byla v posledních letech centrem kalamity, vichřice pokácela stromy s 15.000 m3 dřeva. Vítr porážel stromy v porostních stěnách (okrajích lesa), které lemují obrovské holiny. Ty vznikly při razantním postupu správy národního parku proti kůrovci.

Větrná katastrofa potvrdila obavy oponentů masivní velkoplošné těžby, kterou správa národního parku doposud kalamitě čelila. Upozorňovali mimo jiné právě na riziko vzniku polomů na okrajích rozlehlých plání vystavených větru. Hnutí DUHA proto vždy vystupovalo proti zakládání obrovských holin, které horský les otevírají větru. Právě ony byly příčinou dramatických důsledků vichřice. Nyní navíc hrozí lavinovitý efekt, při kterém nově vzniklé okraje budou v podobných situacích opět poráženy.

Obnova lesa za těchto podmínek vůbec není jistá. Holoseče v 8. (smrkovém) vegetačním stupni téměř vždy vedou k trvalému narušení ekosystému. V extrémních horských podmínkách potřebují mladé stromky kryt, který ovšem na holosečí vzniklých pláních chybí.

Stromy poražené větrem proto musí být po asanaci (odkornění), která zabrání jejich napadení kůrovcem, ponechány na místě. Vedle krytu zajišťují rovněž ochranu proti agresivním druhům trav, jež mladým stromkům konkurují, i důležitý zdroj živin.

Nová situace též hrozí vznikem další kůrovcové kalamity. Ta dosavadní začala rovněž po podobné vichřici v roce 1984. Nezbytná je proto okamžitá asanace padlých stromů. Hnutí DUHA se nepřiklání k žádnému z krajních názorů na řešení situace, která po napadení šumavských lesů kůrovcem vznikla. Odmítá správou zvolenou cestu nepromyšlené, razantní velkoplošné likvidace lesa na rozsáhlých plochách, která se nevyhnula ani zdravým stromům. Cestu striktní ochrany, která předpokládá ponechání postižených lesů bez jakéhokoli zásahu, však považuje rovněž za nevhodnou. Prosazuje proto diferencovaný přístup, rozlišující situaci na jednotlivých lokalitách.

další informace: Jiří Koreš, Hnutí DUHA Šumava, telefon 0186-696035, 0187-526487
Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy, Hnutí DUHA, telefon 0203-693363