NAPADENÉ A "NAPADENÉ" STROMY - CO VŠECHNO JE KŮROVCEM OHROŽENÝ STROM PODLE OFICIÁLNÍ LESNICKÉ KLASIFIKACE

pátek 20. srpna 1999

Nález pokácených zdravých stromů v Trojmezenském pralese na Šumavě a opakované kontroly České inspekce životního prostředí připoutaly pozornost na otázku, jak je kůrovcem napadený smrk definován.
Správa podle oficiálních lesnických pravidel zasahuje proti všem "napadeným" stromům. Za napadený je ovšem teoreticky považován každý smrk, na kterém byl nalezen alespoň jediný tzv. závrt nebo jakékoli jiné stadium kůrovce.
Tuto definici však v přirozeném lese, jakým je například Trojmezenský prales, splňuje téměř každý strom. Lýkožrout se v pralesovitých porostech vyskytuje prakticky všude, ačkoli jen v malých hustotách. Dokonce v průběhu kalamity, například nyní na Trojmezné, vedle sebe existují smrky silně napadené i takové, které mají jen několik závrtů (a malé množství zcela zdravých, jejichž kácení bylo ovšem pondělní kontrolou rovněž prokázáno).
Podle skandinávských studií [1] neoslabený smrk přežije napadení až 15.000 kůrovci. Tento údaj nelze automaticky uplatnit na naše podmínky, neboť české stromy jsou díky imisím, globálnímu oteplování a dalším vlivům náchylnější než severské. Přesto ale potvrzuje, že považovat za nemocný každý strom, na kterém se objeví jediný brouk, je nesmyslné. Navíc v pralesovitém porostu je daleko lépe než v umělé monokultuře vyvinutý komplex přirozených nepřátel kůrovce (parazitů a predátorů), kteří výskyt lýkožrouta tlumí.
Tímto způsobem se úředníkům správy národního parku při další kontrole, jež proběhla ve středu, nakonec po podrobné prohlídce několika stromů považovaných původně za zdravé menší množství (obvykle 1-3) tzv. matečných chodeb podařilo nalézt a "prokázat" tedy "napadení".
Takto by teoreticky mohly být pokáceny všechny stromy - pokud by se ovšem lesníci při jejich vyznačování namáhali najít každou jedinou chodbu, jak to učinili při kontrolách. Takové chápání "napadení" lýkožroutem ovšem nemá žádný odborný základ a je zcela iracionální.
 
K DISPOZICI JE PODROBNÝ INFORMAČNÍ LIST PŘEHLEDNĚ SHRNUJÍCÍ ZÁKLADNÍ PŘÍRODOVĚDECKÉ ÚDAJE O KŮROVCOVÝCH KALAMITÁCH !
 
kontakt: Jaromír Bláha, Hnutí DUHA, tel. 0602-440508
Poznámky:
[1] Berryman et Stenset: Holarctic Ecology, 1989