SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU PORÁŽÍ STROMY V TROJMEZENSKÉM PRALESE, AČKOLI INTERNÍ INSPEKCE DOPORUČILA NEKÁCET

čtvrtek 5. srpna 1999

Kácení stromů v Trojmezenském pralese správa Šumavského Národního Parku zahájila přesto, že čerstvá zpráva její vlastní interní inspekce doporučovala pravý opak. Dokument získalo Hnutí DUHA.
Zpráva inspekce národního parku, vypracovaná 16. července - tedy několik dní před zahájením kácení -, hodnotí situaci v prvních zónách národního parku Trojmezná a Smrčina. První z nich tvoří převážně právě Trojmezenský prales.
Inspektor národního parku ve zprávě popisuje situaci lesa a konstatuje, že v porostech, které byly ponechány bez zásahů, se úspěšně obnovuje kvalitní les. "Vzniká zde nový les, který bude mít jiné složení jak druhové, tak věkové než v sousední uměle zalesněné smrkové monokultuře", upozorňuje.
Zároveň zpráva konstatuje, že na výběr jsou dvě varianty dalšího postupu. Zásah (kácení) "vytvoří velké riziko vzniku holin a následného rychlého rozvrácení větrem, částečně ale i lýkožroutem...a tím i urychlení rozpadu porostu do stadia holiny a požadavku umělé obnovy, která v obou lokalitách [Trojmezná i Smrčina] bude trvat desítky let, se ztrátou retence porostu."
"Na základě výše uvedených skutečností doporučuji...[p]onechat obě lokality samovolnému vývoji s výjimkou porostu 169 A I [jedna z ploch na Smrčině], kde navrhuji zasahovat", uzavírá inspektor národního parku.
Správa národního parku se přesto krátce po zpracování zprávy rozhodla kácení Trojmezenského pralesa zahájit. Únik dokumentu na veřejnost dále podporuje pochybnosti o způsobu, jakým verdikt o kácení padnul. Již dříve správa ignorovala hlasy řady odborníků, kteří doporučovali v původních pralesovitých porostech - na rozdíl od umělých monokultur tzv. druhých zón - nekácet. Náměstek ministra životního prostředí Josef Běle včera přiznal, že motivem pro rozhodování "nejsou jen odborná stanoviska, ale i stanoviska řady poslanců a senátorů".
Trojmezenský prales tvoří největší komplex unikátních přirozených horských smrčin u nás. Oponenti kácení zde minulý týden zahájili blokádu. Druhou nejcennější lokalitou tohoto druhu je prales nad Bílou Opavou v jesenické přírodní rezervaci Praděd, kde ministerstvo životního prostředí nedávno porážení stromů zamítlo.
KOPIE PĚTISTRÁNKOVÉ INSPEKČNÍ ZPRÁVY JE K DISPOZICI
NA TELEFONNÍM ČÍSLE 02-290909, 24919187 (LZE FAXOVAT) !

kontakt: dr. Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, tel. 0602-966161