ROZHODNĚ NEKÁCEJTE, ŘÍKÁ INTERNÍ INSPEKCE NÁRODNÍHO PARKU O MÍSTĚ, KDE BUDE NÁRODNÍ PARK KÁCET

středa 19. května 1999

Kácení v tzv. prvních zónách, nejcennějších částech národního parku Šumava, se nevyhne ani přirozeným porostům nad jezerem Laka. Inspekční šetření správy parku přitom doporučilo přesný opak.
Mezi nejrozsáhlejší plochy, na kterých v nejbližších dnech začne 2 správa s kácením, patří rovněž první zóna č. 19 (Plesná).
Návrh na rozhodnutí o opatřeních v této zóně [1], který po inspekčním šetření začátkem května - ještě před vydáním rozhodnutí o zásazích - zpracoval příslušný inspektor správy a jehož kopii Hnutí DUHA získalo, však doporučuje rozhodně nekácet. Varuje přitom, že těžba povede k větrné kalamitě.
"V žádném případě nelze doporučit kácení stromů napadených lýkožroutem smrkovým...Kácením by došlo k dalšímu narušení statické stability porostů původních smrčin, k otevření nových porostních stěn a proředění na návětrné straně nad jezerní stěnou", konstatuje návrh.
Les má dvě části. Vrcholová část Plesné "je naprosto v pořádku a nevyžaduje zásah...jakýkoli další zásah (těžba kůrovcových stromů) by v dalším období způsobil předčasné rozvrácení porostů větrem". Úžlabní buková smrčina na jejím úpatí "má zanedbatelný výskyt souší, není zde vhodné zasahovat vůbec ani v případě jakéhokoliv zvýšení výskytu napadených stromů".
Dnešní situaci hodnotí lesní inspektor správy národního parku jako dobrou. Upozorňuje na bohaté přirozené zmlazení, které i v případě pokračování kůrovcového žíru zajišťuje kontinuitu vývoje vzácných porostů - zatímco zásahy je vážně ohrožují. Doporučuje přitom mj. zvýšení počtu feromonových lapačů a podobná opatření.
Zásahy v prvních zónách se dotknou v prvé řadě původních porostů, nikoli "monokultur oslabených imisemi", jak se domnívá ministr životního prostředí. Proti kácení se postavila řada odborníků v čele s řediteli Entomologického a Botanického ústavu Akademie věd ČR. Stejné doporučení vydalo též odborné poradní grémium ministra životního prostředí pro národní parky.
kontakt: Jaromír Bláha, Jiří Koreš, Hnutí DUHA, tel. 0602-966161
Poznámky:
[1] Návrh na rozhodnutí o opatřeních v I. Zóně NP Šumava na Lesní správě Železná Ruda v zóně č. 19 - Jezero Laka, květen 1999