TISKOVÁ ZPRÁVA HNUTÍ DUHA

ROZHODNUTÍ O LETOŠNÍM KŮROVCOVÉM KÁCENÍ NA ŠUMAVĚ SE BLÍŽÍ - Podle názoru Hnutí DUHA však nelze kladný verdikt vydat

čtvrtek 4. května 2000

Během několika dní by měla správa šumavského národního parku rozhodnout, zda letos opět sama sobě povolí kácení smrků v unikátních pralesovitých porostech. Hnutí DUHA předalo správě podrobné vyjádření, ve kterém poukazuje na právní i věcné důvody, jež kladnému rozhodnutí brání, pokud nemá dojít k porušení zákona. Povolení kácení mají totiž vydat úředníci, kteří jsou právně podjatí, a správa národního parku doposud nedodala ani základní údaje, které by měly sloužit jako podklad pro rozhodnutí.

ZAMĚSTNANCI NEMOHOU VYDÁVAT POVOLENÍ SVÉMU ŘEDITELI
Pracovníci útvaru státní správy ochrany přírody správy národního parku, kteří verdikt vydají, jsou právně podjatými osobami. Vedoucí oddělení Jaroslava Martanová i její spolupracovníci jsou pracovně přímo podřízeni stejnému úřadu a jeho řediteli, který si u nich žádost o povolení kácení podal, a jsou u něj v pracovním poměru. Měli by proto svému vlastnímu zaměstnavateli například zakazovat opatření a činnosti, které jsou v rozporu se zákonem, a za případná pochybení jej dokonce pokutovat. Tento vztah zpochybňuje objektivitu rozhodování.

CHYBÍ POVOLENÍ ZASAHOVAT DO BIOTOPU CHRÁNĚNÝCH DRUHŮ
Podobně jako loni správě chybí výjimka ministerstva životního prostředí, která by povolila zásahy do stanoviště chráněných druhů živočichů a rostlin. Těch se v tomto území podle jejích vlastních údajů vyskytují desítky. Povolení kácení by proto bylo v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny.
Například rušení kriticky ohroženého tetřeva hlušce kácením v době hnízdění interní posudek správy označil za "bezprostřední problém".
Správa národního parku podobně jako loni poukazuje na paušální rozhodnutí ministerstva, které ji pověřilo, aby si výjimku udělila za něj. Takový krok je ovšem protiprávní: jeden úřad nemůže své kompetence přenášet na jiný.

SPRÁVA NÁRODNÍHO PARKU NEDODALA PODKLADY K ROZHODNUTÍ
Přes značné pochybnosti o smysluplnosti kácení, které vyvolala nedávná studie [1], správa národního parku nedodala klíčové podklady umožňující posoudit jeho oprávněnost. Hnutí DUHA ji na tuto skutečnost opakovaně upozorňovalo.
Neexistuje rozbor a odhad potenciálních ekologických rizik kácení. Především doposud nebylo dodáno žádné hodnocení nebezpečí větrné kalamity v nejvíce exponovaných lokalitách, jako je Trojmezenský prales, Smrčina či Plesná (jezero Laka). Taková data by umožnila zjistit, zda vichřice, které startují rozvrat lesa na okrajích holin vytvořených porážením smrků, nejsou větším rizikem, než napadení kůrovcem [2].

SPRÁVA NEŘEKLA, JAK BYLY LONI KTERÉ POROSTY NAPADENY
Správa národního parku nedodala ani přehled loňského výskytu kůrovce v jednotlivých tzv. porostech (lesních pozemcích) prvních zón, ve kterých žádá povolení asanačních zásahů. Omezila se pouze na souhrnné údaje za celé zóny, které ovšem o skutečném stavu vůbec nevypovídají. Povolení se přitom má vydávat právě na jednotlivé porosty.
Úředníci, kteří mají rozhodnout, nevědí, kolik kde loni kůrovce bylo. V některých zónách správa ani monitoring neprováděla [3].

POVOLENÍ BY BYLO V ROZPORU S DOPORUČENÍM VĚDECKÉ RADY PARKU
Vědecká rada národního parku v březnu doporučila realizaci kácení pouze tam, kde se kůrovec přemnožil. V naprosté většině prvních zón, kde správa kácet navrhuje, však podle jejích vlastních údajů k přemnožení lýkožrouta nedošlo.

PODROBNĚJŠÍ INFORMACE O KONTROVERZI NAD KÁCENÍM SMRKŮ V PRALESOVITÝCH POROSTECH NÁRODNÍHO PARKU NA INTERNETOVÝCH STRÁNKÁCH HNUTÍ DUHA www.duhafoe.cz/lesy/nps

kontakt: Jiří Koreš, Hnutí DUHA Šumava, tel. 0186-696035
Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, tel.
02-290909, 24919187, 0602-440508,

Poznámky:
[1] Nedávná studie o průběhu kalamity ve srovnatelné lokalitě - v šumavské přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero - ukázala, že kácení nemá očekávaný účinek. Naopak, zásahy zde především kvůli následným masovým polomům podle autorů "urychlují rozpad lesních ekosystémů". Studie přitom dospěla k závěru, že tento případ lze použít jako modelový pro první zóny národního parku, které se nacházejí v polohách nad 1250 m.n.m (tedy například právě Trojmeznou nebo Smrčinu). Pokud je to pravda, zásahy jsou kontraproduktivní a situaci pouze zhoršují.
[2] Namísto odhadu rizik kácení předložila správa národního parku posudek soudního znalce Ivo Viceny. Ten se zabývá pouze vyčíslením možných škod způsobených kůrovcem, navíc s mnoha zásadními chybami, které činí jeho závěry nevěrohodnými. Vicena je ostatně soudní znalec akreditovaný pro odhady cen lesních pozemků, což s hodnocením ekologických důsledků kácení ani populační dynamiky kůrovce příliš nesouvisí.
[3] část první zóny č.44 Modravské slatě, část první zóny č. 43 Rokytské a Roklanské slatě, první zóna č. 94 Žďárecká slať